Politiet vil stoppe «Soldiers of Odin» fra å patruljere på Sørlandet

Agder politidistrikt vil ikke tillate at «Soldiers of Odin» patruljerer gatene på Sørlandet.

AV Jørund Flaa
Publisert
Oppdatert:

Agder politidistrikt har i den senere tid registrert at grupper som «Sons of Odin Norway» og liknende grupper tilkjennegir at de vil patruljere i helgene for å bidra til å «holde Norge trygt». Dette strider mot Politiloven og vil ikke bli akseptert, heter det i en pressemelding fra Agder politidistrikt torsdag ettermiddag.

– Ikke ønskelig

– Agder politidistrikt har tidligere uttalt at slike grupper ikke er ønskelig i vårt distrikt. Det er politiet - og ikke organiserte sivile grupperinger - som er satt til å opprettholde ro og orden i det offentlige rom, sier påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar.

Tidligere denne uken fortalte talsmannen for gruppen at «Soldiers of Odin» vil patruljere i Arendal

Politilovens § 26 setter et uttrykkelig forbud mot organisering av grupper som driver med privat rettshåndhevelse på offentlig sted. Forbudet retter seg spesifikt mot privat virksomhet som har til formål å opprettholde ro og orden eller som omfatter andre former for alminnelig rettshåndhevelse på offentlig sted, heter det i pressemeldingen.

– Vil bli bortvist

– Dersom politiet avdekker denne type aktivitet vil personene bli bortvist fra stedet. Et brudd på bortvisningspålegg fra politiet vil medføre innbringelse til politiet og bøteleggelse, sier Kaddeberg Skaar.

Jeg skal like å se at politiet pågriper noen på bakgrunn av at de går rundt med en genser

– Det er isolert sett også straffbart å bryte forbudet mot privat rettshåndhevelse etter politiloven § 26. Straffen er bøter og fengsel inntil 3 måneder, understreker Kaddeberg Skaar.

Reagerer

– Dersom denne pressemeldingen gjelder «Soldiers of Odin», så vil jeg bare si at politiet i Agder har misforstått. Vi skal ikke drive rettshåndhevelse på offentlig sted. Vi skal kun filme det vi eventuelt ser av lovbrudd og overlevere materialet til politiet. Vi kommer ikke til å gripe inn, så sant det ikke er fare for liv eller helse, sier talsmann for 
«Soldiers of Odin», Ronny Alte, til Agderposten.

Saken fortsetter under annonsen.

Han presiserer at det ikke er snakk om en borgerverngruppe, men en organisering av voksne og edru mennesker som ønsker å bidra til å skape trygghet i gatene.

– Jeg skal like å se at politiet pågriper noen på bakgrunn av at de går rundt med en genser. Da må de regne med søksmål, for det tar vi i så fall til retten, sier Alte.

Elden om «Soldiers of Odin» – Ulovlig er det i hvert fall ikke

– Håper det er feil

På sin egen Facebook-profil skriver Alte følgende torsdag ettermiddag:

«Registrer at politiet i Agder vil forsøke å forby SOO sine gensere, nå står det riktig nok navn på en annen gruppering enn vår i den pressemeldingen fra politiet. Men dersom politiet forsøker å "taue inn" noen som går med Soldiers Of Odin gensere der nede har de virkelig lagt gullegget. Norge begynner nå å leve opp til navnet den siste Sovjet stat dersom politiet skal bestemme hva folk skal ha på seg av klær!»

Jeg håper virkelig at denne pressemeldingen er utarbeidet på bakgrunn av feil opplysninger og IKKE på grunn av genseren!! 

INGEN fra oss har noen sagt at vi skal drive med noe privat rettshåndhevelse i det offentlige rom, og lurer på hvordan politiet mener de har grunnlag får å pågripe noen ut fra klær det har på seg... Hadde jeg hatt mulighet skulle jeg stilt opp med Soliders Of Odin på ryggen der nede til helgen!!


FORSIDEN NÅ