Folk er ikke slemme fordi de krever noe av deg som politiker

KRONIKK: «Det er helt forferdelig noen ganger. Vi må snakke om det». «Det lokalpolitiske miljøet her er beinhardt og gjennomgående negativt!» «Jeg føler meg også trakassert, og særlig i sosiale medier».

AV Redaksjonen@agderposten.no
Publisert
Oppdatert:

Sitatene kommer ikke fra Donald Trumps nærmeste medarbeidere. De kommer heller ikke fra en Facebook-gruppe for kvinner som blir trakassert av mannlige kollegaer #metoo. Og de kommer heller ikke fra folk som jobber med politikk i land hvor myndighetene helst vil at du skal la være. De kommer fra et oppslag i Tvedestrandsposten i februar om lokalpolitikere som opplever Facebook-debatten som utfordrende. Sistnevnte tilhører sågar Tvedestrandsordfører Jan Dukene (TTL), mens de andre kommer fra Anne Killingmo (FrP/H) og Kirsten Lorenz Hegland (Ap).

– Ønsker du å bli deprimert en dag, er det bare å gå inn på «Kommunepolitikk i Tvedestrand», fortsetter Hegland. Det hun referer til, er en Facebook-gruppe med 1750 medlemmer som debatterer lokalpolitikk. Jeg syns det var et interessant utsagn, så med egen psyke på spill, fulgte jeg oppfordringen til Arbeiderpartiets representant.

Det jeg forventet å finne, var folk som dreiv med personangrep og trakassering, som manglet respekt for politikeres rolle og som var nedsettende og usaklige med egen vinning som motivasjon. For det har jeg lest så mye i så mange medier at folk driver på Facebook at det er litt for lett å ta det for god fisk. Men det jeg fant, var mange gode og saklige diskusjoner om kommunepolitikk med imponerende engasjement og kunnskap. Folk som brydde seg om ting som skjedde i kommunen. Som stilte spørsmål ved det de opplevde som urett. Og ikke minst et bredt utvalg folk med ulike meninger som førte overraskende saklig debatt om ulike politiske vedtak som skolebygging, hyttebygging og eiendomsskatt. Vel å merke var det noen krasse kommentarer, men det var veldig lite personangrep og lite usaklig argumentasjon.

Det er lett å sammenligne Facebook-debattene med den jevne kafédiskusjonen. Selv er jeg ofte i Allumiere, en italiensk by nord for Roma som er litt mindre enn Tvedestrand. Der har de en bar som legger dagens avis ut på bordene slik at de som kommer innom, kan lese den. Det samme skjer hver dag rundt lunsj og etter arbeidstid: Ulike arbeidsfolk kommer inn, setter seg på ulike bord, blar i avisa mens de eter og begynner å diskutere med hverandre når de kommer over noe som engasjerer. Det er fascinerende å følge med på, ikke minst fordi det er så mange som bryr seg. Det oppleves som det umiddelbare lokaldemokratiet i praksis.

Det er ikke så ulikt hva som skjer på Vestre Sandøya, hvor jeg bor. Også i Norge møtes folk over en kopp kaffe for å snakke om hva som skjer rundt dem, enten det er skoler som er truet av nedleggelse, boplikt som er i fare for å falle, vannreserver som tømmes eller helsetilbud som endres. Men samtidig møtes stadig flere av de samme folka på nettet. Også der oppstår en umiddelbar, uredigert samtale hvordan folk reagerer på vedtak deres tillitsvalgte gjør. Forskjellen er hvor mange folk som får med seg hva som blir sagt. Og at man kan følge debatten uten å delta i den.

Som skribent er jeg godt kjent med hvor utfordrende det er når folk tillegger deg meninger du ikke nødvendigvis har og diskuterer med det som utgangspunkt, gjerne krydret av lite heldige personkarakteristikker. Men vi skal passe oss for å tro på den etablerte sannheten om at folk som diskuterer i sosiale medier, ikke er seriøse, ikke bryr seg eller til og med mobber folk. Kikker du dem etter i sømmene, er det overraskende få som passer beskrivelsen. Det er faktisk de aller færreste som gidder å bruke tida si på å henge ut andre, de har for mye på hjertet som de vil si selv.

Det er ikke vanskelig å skjønne at det er slitsomt når du er velmenende lokalpolitiker med full jobb, familie og andre ansvar på siden. Kritikken rammer gjerne også hardere når den er lokal. Fordi den kommer fra folk som du omgås til daglig, enten de er foreldre i klassen til sønnen din, kjører båten du tar på jobb eller står i kassa på kafeen hvor du kjøper kaffe hver dag. Derfor tjener vi alle på å ta litt ekstra hensyn til hverandre.

Vi handler globalt når vi diskuterer i et sosialt medium som Facebook, men vi bør tenke på det lokale miljøet vi fortsatt er en del av. Noe av det gode med små steder framfor storbyer er deres evne til å se og ta vare på hverandre, og det må vi holde fast i på nett også. Ville du ikke sagt noe høyt på den lokale matbutikken, skal du kanskje holde det unna Facebook også.

Saken fortsetter under annonsen.

Men det er langt fra kritikk til trakassering. Folk er ikke slemme fordi de krever noe av deg som politiker. Forutsetningene for store deler av deres liv ligger i dine hender. Som politiker er det derfor jobben din å svare på kritikk. Du er valgt med et tillitsmandat fra folket til å ta stilling i spørsmål som gjelder deres helse og velferd, arbeid og lokalmiljø. Det er klart de følger med, og det er klart de stiller spørsmål ved om du gjør jobben din riktig.

Nylig presenterte det norske Offentlighetsutvalget sin Åpenhetsindeks, som hvert år gir poeng til norske kommuner ut ifra hvor gode de er på innsyn og offentlighet. Den sier mye om hvilken respekt kommunen har for sine innbyggere, hvor mye kommunen legger til rette for dialog og demokratisk styre, også mellom valg. I indeksen scorer Aust-Agder lavere en gjennomsnittet av norske fylker. Tvedestrand scorer lavt innenfor det igjen, med 13,5 poeng mot beste kommune i landet, Ørland, på 26 poeng. I rapporten konkluderes det også med at «Tvedestrand og Gjerstad framstår nesten passiv-aggressive med «krav» til den som skal be om innsyn, i stedet for å vektlegge hvor enkelt det er og hvor mye som kreves av kommunen.»

Som med politikernes nedsabling av Facebook-gruppa «Kommunepolitikk i Tvedestrand», er dette et eksempel på at engasjementet til folk flest ikke nødvendigvis ønskes velkommen på kommunehuset. Hvis lokalpolitikere i Tvedestrand og andre steder vil ha et bedre forhold til velgerne sine, kunne dette vært et sted å begynne. Har man ikke noe å skjule, har man også lite å frykte om mer informasjon blir tilgjengelig for allmennheten. Kanskje oppnår man til og med at debatten handler om reelle forhold, med mindre personangrep og krasse argumenter basert på feilinformasjon.

KRONIKKFORFATTER

Vil du bli motivert en dag, er det bare å gå inn på «kommunepolitikk i Tvedestrand». Akkurat som jeg syns det er nydelig å følge renholdsarbeideres diskusjon om innholdet i lokalavisa over et kafébord i Italia i lunsjen, er jeg stolt av å bo i en kommune hvor folk engasjerer seg så mye i lokalpolitikken at drøye en tredjedel av dem debatterer den i sosiale medier. Det sier noe om hvor mye folk bryr seg om stedet de bor på og hvordan folk har det der. Det er et godt utgangspunkt for politikere som vil bygge tillit og engasjement, til beste for utviklingen av kommunen framover.

– Jeg håper vi kan få til en trygg arena, med respekt for arbeidet vi er valgt til, og satt til, å gjøre, sier Tvedestrands ordfører Jan Dukene til Tvedestrandsposten. Det er fristende å minne om hvilket ansvar han selv har for å skape de trygge arenaene.

Han kan jo begynne med å la være å skjelle ut de som er der.

Guri Idsø Viken, skribent

Trykk for å se kommentarer

FORSIDEN NÅSISTE MENINGER