KOMMUNEOVERLEGENyheter

Bekrefter tilfelle av meslinger i Arendal

Personen ble smittet på reise i Europa før sykdommen brøt ut hjemme, forteller kommuneoverlege Preben Aavitsland i Arendal – og roser en «årvåken fastlege».

AV Tarald Reinholt Aas
Publisert
Oppdatert:Meslinger

  • Meslinger starter med feber, hoste, snue og lysskyhet og er da vanskelig å skille fra mange andre sykdommer. Men så etter noen dager faller feberen, og et utslett kommer bak ørene og sprer raskt til hele kroppen. Etter noen dager forsvinner utslettet. Alvorlige sykdomsforløp er sjeldne. Personer som tror de kan ha fått meslinger, kan ringe sin fastlege på dagtid eller legevakta (116 117) om kvelden og i helgene.

  •  De aller fleste født før 1960 har hatt meslinger og er immune resten av livet. Noen få personer født på 1960-tallet og tidlig 1970-tall kan ha unngått både sykdom og vaksinasjon. De fleste født utover 1970-tallet og seinere er vaksinert og immune resten av livet. Barn blir vaksinert mot meslinger ved 15-måneders alder. Voksne personer som ønsker vaksinasjon, kan avtale dette med sin fastlege. 

Kilde: Kommuneoverlege Preben Aavitsland i Arendal

Mer om meslinger

  • Meslinger er en akutt virusinfeksjon som er ledsaget av et karakteristisk utslett og kan ha alvorlige komplikasjoner. Infeksjonen forårsakes av morbilliviruset, og er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner til. Viruset har mennesket som eneste reservoar, og er derfor mulig å utrydde fullstendig med vaksinasjon. Voksne og barn over 15 måneder som har fått vaksinen mot meslinger, MMR-vaksinen, er beskyttet.

  • Tidligere fikk nesten alle barn meslinger før de nådde skolealderen, og siden sykdommen etterlater livsvarig immunitet, er den sjelden hos voksne.

  • Spedbarn er vanligvis immune til de er rundt seks måneder gamle, fordi de i fosterstadiet har mottatt antistoffer mot meslinger fra moren. I perioden før barnet mottar MMR-vaksinen, som oftest skjer ved 15 måneders alder, er barnet ekstra sårbart for infeksjon. Før vaksinen ble tatt i bruk, opptrådte store meslingepidemier hvert tredje år. Dette skjedde hver gang det vokste opp et nytt mottagelig kull.

Kilde: Store medisinske leksikon